Koffie dutjes, Mijn top productiviteitshack | en hoe kunnen ze jou helpen?

Koffie dutjes, Mijn top productiviteitshack | en hoe kunnen ze jou helpen?

Wetenschappers zijn het ermee eens: Koffiedutjes zijn beter. Als je slaperig bent en wakker wilt worden - en je hebt ongeveer 20 minuten de tijd voordat je alert moet zijn - is er iets dat je moet proberen. Het is effectiever dan een kopje koffie drinken of een dutje doen.

De eerste keer dat ik ooit gehoord heb over een koffie slaapjes was een aantal jaar terug in een Bulletproof podcast, of misschien zelfs in een van Dave’s boeken.

Er is sindsdien veel gebeurd, maar dutjes zijn nog steeds een geweldige, ondergewaardeerde manier om een energieboost te krijgen.

Ik doe niet vaak een koffiedutje omdat ik zelden een dutje doe, punt uit, maar als ik dat wel doe?  Dan doe ik een koffiedutje!

Ze zijn het beste voor als je op reis bent of als je een jetlag hebt opgelopen voor een snelle oppepper 



Koffie dutjes back to the basics

Yep, dat lees je goed: slaap en koffie, gaan hand in hand om je prestaties te verbeteren als je ze samen op de juiste manier gebruikt.

Het drinken van een kopje koffie (zonder suiker, zonder melk etc) gevolgd door een pauze van 20 minuten kan je een effectieve siësta geven die je middag voedt.  

Lijkt het gek of zelfs contra-intuïtief? We drinken immers cafeïne voor de waakzaamheid, niet om te slapen. Hier is hoe het werkt en de wetenschap erachter.



Koffie Dutjes; Ondersteunt door de wetenschap

Een snel koffieslaapje is een ongelooflijke manier om de energie en productiviteit tijdens de dag te verhogen door wat er in je hersenen gebeurt.

Wanneer je cafeïne drinkt, gaat het over naar je dunne darm en wordt het geabsorbeerd in je bloedbaan.

 Het begint dan je hersenchemie op gang te brengen door het blokkeren van receptoren die normaal gesproken gevuld zijn met vergelijkbare energieoverdracht van Adenosine, een chemische verbinding in je hersenen die bekend staat om het veroorzaken van slaperigheid.

 

Adenosine maakt je slaperig door het vertragen van de activiteit van de zenuwcellen in je hersenen; dus wanneer cafeïne zich aan je receptoren bindt in plaats van Adenosine, gebeurt het omgekeerde...

Wanneer cafeïne de plaats van Adenosine inneemt in de receptoren, heeft het het tegenovergestelde effect; de zenuwcellen versnellen het geven van die stoot cafeïne-energie en focus.[1]



Dus, wat heeft dat allemaal te maken met een 20 minuten durende powernap?

Het briljante van het koffie slaapje is dat de slaap op natuurlijke wijze Adenosine uit je hersenen verwijdert!

Vanaf het moment dat je je koffie drinkt tot het moment dat je hem metaboliseert. Heb je ongeveer 20 minuten de tijd om niet alleen te rusten, maar ook om die Adenosine receptoren open te stellen voor de cafeïne die je net hebt gedronken.

Het is net als het uitrollen van een welkomstmat voor je koffie. Kan het nog beter?



Wat voor soort dutjes werken? En wat nu als ik niet goed in dutjes ben?

Je hoeft niet in een diepe slaap te vallen voor een koffiedutje om te werken. Half-slaap of "slaaploos dozen" is net zo effectief gebleken.

Het is belangrijk om niet langer dan 20 minuten te slapen, omdat je dan in een diepe slaap kunt vallen, wat moeilijker is om uit te ontwaken. Je moet daarnaast ook wakker zijn als die cafeïne je hersenen bereikt



Waarom werken koffie dutjes zo goed?

Wetenschappers hebben direct het gedrag en de cognitieve effectiviteit van het koffieslaapje waargenomen en zeggen dat het productiever is dan koffie of dutjes op zichzelf.[2][3]

In verschillende Britse studies vonden onderzoekers dat wanneer proefpersonen een koffieslaapje van 15 minuten namen, ze hoger scoorden op een rijsimulatortest.[4]

 

In Japan hebben wetenschappers hun proefpersonen na een koffieslaapje hoger gescoord op geheugentests.  De proefpersonen beweerden ook dat ze zich minder moe voelden.

De koffiedutje formule is vrij eenvoudig. Zoek een rustig hoekje op het werk of thuis, en probeer het eens.

 

 

Leg het misschien zelfs aan je baas uit, zodat ze weten dat je je productiviteit opvoert.  Geef hieronder commentaar op je resultaten en eventuele andere productiviteit hacks die je hebt ontdekt!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.