Gemakkelijk en gezond: broccoli-courgettesoep
- Geplaatst op
- Door NootroFit
- Geplaatst in For your health, NootroFit, Voeding
- 0
We horen en willen het allemaal: zo veel mogelijk groente per dag eten. Dit blijkt alleen in het dagelijks leven nog niet zo eenvoudig.
Om je te helpen geeft NootroFit, aan de hand van meerder blogartikelen, tips en recepten om te zorgen dat je meer groente binnen krijgt.
Gemakkelijk meer groente eten: broccoli-courgettesoep
Uit Brits onderzoek is gebleken dat mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, 42 procent minder kans hebben om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groente eten.
De feiten zijn er, groenten zijn belangrijk voor ons welzijn! In de praktijk blijkt dat het eten van voldoende groente voor sommige mensen moeilijk haalbaar is. De bereiding mag vooral niet te lang duren en het moet ook nog eens aangenaam smaken.
Soep
Soep is een eeuwenoud gerecht, in de prehistorie werd het al gegeten. Er zijn veel verschillende soorten van en wordt over de hele wereld geserveerd.
Van bijna alle groenten kun je soep maken en je kunt er van alles aan toe voegen, denk naast groente ook aan verse kruiden, aardappel, vlees en vis. Met soep kun je alle kanten op om voldoende voedingsvezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten binnen te krijgen.
Soep is grofweg te verdelen in twee categorieën, gebonden (puree-, velouté- en roomsoep) en niet gebonden (consommé-, kippen-, bouillonsoep).
Broccoli-courgettesoep
De broccoli-courgettesoep is een gebonden soep. Om je een indruk te geven van de vele voedingsstoffen die deze soep bevat, hebben we de voedingsstoffen voor je op een rij gezet:
Broccoli
- Koolhydraten (leveren energie)
- Eiwitten (leveren calorieën en aminozuren)
- Calcium (belangrijk voor de opbouw van gebit en botten)
- IJzer (doet dienst als zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling)
- Vitamine C (doet dienst als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand)
- Vitamine B1 (belangrijk voor de werking van de hartspier en zenuwstelsel)
- Vitamine B2 (belangrijk voor de energievoorziening in het lichaam)
- Caroteen (zuivere koolwaterstoffen en doen dienst als antioxidant)
Courgette
- Vet (bron van energie, vitamine A (oplosbaar in vet), D (nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen), E (een in vet oplosbare vitamine, die belangrijk is als antioxidant) en essentiële vetzuren
- Alle bovenstaande (broccoli) voedingstoffen, behalve caroteen
Ui
- Alle bovenstaande (broccoli en courgette) voedingstoffen, behalve caroteen
Naast de vele voedingsstoffen die de broccoli-courgettesoep bevat, heeft de soep het voordeel dat deze ook goed voor de lijn is. Broccoli is namelijk een vezelige groente en brengt de stoelgang op een natuurlijke wijze op gang. Daarnaast bevat deze groente 29 calorieën per 100 gram, de courgette daarentegen maar liefst 27.
Afbeelding
Aan de slag
Ingrediënten en benodigdheden
- Verse broccoli, 500 gram
- 1 Courgette
- 1 Grote ui
- 1 Liter water
- Peper en zout (bij voorkeur Himalaya zout, deze zit boordevol sporenelementen, mineralen en bevat geen verontreinigingen)
- Kokosolie (bijvoorbeeld MCT olie, deze is 100% natuurlijk)
- Staafmixer
Variatietip 1: voor de knoflookliefhebber, voeg 1 fijngesneden teen knoflook toe. Behalve de toevoeging van smaak heeft knoflook een cholesterolverlagende- en bloeddrukverlagende werking.
Variatietip 2: gek op spicy food? Snijd dan een rode peper fijn. Rode peper is een supergezonde groente, het zit vol vitamine C en capsaïcine (deze laatste stof maakt de peper zo heet).
Bereiding
- Snijd de broccoli in roosjes en schil de buitenste laag van de stam af, snijd de stam in kleine blokjes. Was de broccoli vervolgens in water
- Was de courgette en snijd in blokjes
- Snipper de ui fijn (indien je ervoor kiest om knoflook en/of rode peper toe te voegen, snijd deze fijn)
- Verhit een scheutje kokosolie in een middelgrote pan en bak de ui (en eventueel knoflook/rode peper) glazig
- Voeg de broccoli en courgette toe en bak 1 minuut mee
- Voeg peper en zout toe
- Schenk de liter water erbij en laat 20-25 minuten koken met de deksel half op de pan
- Haal de pan van het vuur en pureer de groenten met de staafmixer tot een gladde massa
- Voeg eventueel extra peper en zout naar smaak toe
Good to know
- Bewaar de soep (afgekoeld en afgedekt) in de koelkast, deze is zeker nog 2 dagen houdbaar. Of vries de soep (afgekoeld) in, dan is deze nog 3 maanden houdbaar.
- Meer tips? Lees voorgaand artikel.
Bronnen
Gerelateerde producten
Onnit Roze Himalaya Zout |
Onnit Pink Himalayan Zout Refill |
NootroFit MCT Olie |
Reacties
Wees de eerste om te reageren...