Een natuurlijke deodorant? Zeker niet verkeerd!

  • Geplaatst op
  • Door Onnit
  • Geplaatst in Onnit
  • 0
Een natuurlijke deodorant? Zeker niet verkeerd!

Ik zal niet liegen. Het idee om een natuurlijke deodorant te gaan gebruiken maakte me eerst een beetje angstig en mijn met chemicaliën beladen deodorant leek goed te werken. Ik begon een deodorant te gebruiken in de zesde klas, kort nadat wij leerlingen, na een pauze van de les, allemaal moesten gaan zitten van onze lerares.
 

"Jullie ruiken niet lekker." Zei ze zonder zich te generen voor de geuite kritiek en ik heb het toen niet als een belediging gevat. Ik nam het gewoon aan als een feit. "Jullie zijn met de groei bezig en jullie lichaam verandert, het wordt dus tijd dat jullie een deodorant gaan gebruiken". Dat is zo'n beetje alles wat ze zei. Eenmaal thuis vroeg ik mijn moeder meteen om mee te gaan naar de supermarkt om deodorant te kopen. Omdat niemand, ook niet een zesdeklasser, vindt het leuk als mensen denken dat hij vies ruikt.

 

Tuurlijk! Veranderen is eng! En het is waarschijnlijk een slecht idee om de chemische stoffen te wantrouwen en daarom voor bakpoeder en kokosolie te kiezen tegen de geur van je oksels. Een slecht idee omdat, als je ze in je eten gebruikt, hoe effectief kunnen ze werkelijk zijn tegen lichaamsgeuren? Of, anders gezegd: als iets werkt, verander er niets aan. Maar het werkt niet.

 

De omdat wetenschap

Er is een groot verschil tussen iets eten en iets op je huid doen. Je huid is ontworpen om je te beschermen tegen kleine verwondingen en om giftige stoffen kwijt te raken. Je hele spijsverteringsstelsel is bedoeld om voedsel af te breken, voedingsstoffen te onttrekken en ze klaarmaken voor gebruik (in de meest elementaire begrippen). Wat is dus het verschil tussen iets eten en iets op je huid doen?

 

Je spijsvertering helpt je alles filteren en verwijderen wat slecht voor je is zodat het niet in je bloedbaan terecht komt. Je huid beschikt niet over zo'n geavanceerd systeem. Je huid is een barrière met kleine gaten erin. Dus wat je daarop doet kan zijn weg naar je bloedbaan vinden. Dat geld dus voor alles wat in je deodorant zit, zoals aluminium, parabenen, ftalaten, en andere vreemde stoffen die raar eruit zien en moeilijk zijn om uit te spreken.
 

Zweet

Zweet koelt je lichaam af, is een weg om giftige stoffen kwijt te raken en helpt je ook beschermen tegen de kolonisatie van bacteriën. Zweet is oké. Je oksels verstoppen (zo werken anti transpiratie middelen) is niet oké, het is onnatuurlijk. En trouwens, wat gebeurt er precies met het huidvocht dat probeerde te ontsnappen en wordt tegengehouden? Het hoopt zich op. Soms kan langdurig gebruik van anti-transpiranten zelfs leiden tot meer zweten.

 

Wil je iets geks horen? Het gebruik van deodorant (niet van anti-transpirant) kan ertoe leiden dat je minder zweet. Het klinkt als een omgekeerde wereld, maar sommige mensen reageren niet goed op aluminiumzouten. Iedereen is uniek en verschillend. Ikzelf heb bij voorbeeld een positieve ervaring gehad met natuurlijke deodorant en zal niet terug veranderen.

 

Beginnen is simpel. Je maakt je eigen natuurlijke deodorant of je koopt er een.
 Sweat

 

Natuurlijke deodorant: geen oven, magnetron of bijzondere keukengereedschap komt er aan te pas

De volgende ingrediënten heb je waarschijnlijk nu al in je keuken:


Bakpoeder
Bakpoeder (bicarbonaat) is zeer geschikt om geuren te verwijderen uit je koelkast, je tapijt, en... je oksels. Klinkt logisch, nietwaar? Natuurlijk wel. Neem dus een beetje bakpoeder en een beetje water en breng het aan op je oksels. Wil je ze liever niet nat maken? Geen water dan, meng een deel bakpoeder met zes delen maïszetmeel (Maizena), doe het op je oksels en het zal ook helpen. 

Baking Soda
 

Gedenatureerde alcohol
Het zijn bacteriën die de geur veroorzaken. Alcohol doodt bacteriën. Perfect! Dus doe je wat gedenatureerde alcohol in een spuitfles, als je wil dan voeg je een beetje essentiële olie toe zodat het lekker ruikt en je spuit het waar de zon niet schijnt (oksels). Er is natuurlijk nog meer dat bacteriën ook doodt, zoals Everclear (graanalcohol), wodka etc., dat ook effectief zou kunnen zijn. Maar alcohol op je oksels is waarschijnlijk niet zo'n goede idee en we kunnen het dus beter laten. 

Rubbing Alcohol


Citroen
Net als alcohol, kan citroensap (van een verse citroen, niet uit een fles) ook geur veroorzakende bacteriën doden. Neem een schijfje citroen en wrijf het op je oksels. Tip van de deskundige: doe geen citroen op je oksels wanneer ze pas geschoren zijn.
 

Maak je eigen natuurlijke deodorant

Ik zeg het bij voorbaat, het zal een beetje raar voelen de eerste keer dat je het doet, want je gaat je oksels insmeren met een dun laagje kokosolie. Het is even wennen (het gebeurt vrij snel), maar dit is een "better safe than sorry" geval. Persoonlijk gebruik ik liever kokosolie en producten die ik meestal in huis kan vinden in plaats van aluminium, parabenen en ftalaten. Aluminium is echt niet goed voor het lichaam.
 

Maar even terug naar het recept….

Ingrediënten
• Een schoon bakje/kom

• 6 eetlepels kokosolie

• ¼ kopje bakpoeder

• ¼ kopje maïszetmeel of arrowroot poeder (pijlwortelmeel)

• Essentiële oliën (optioneel)

 

Bereiding

1. Meng samen bakpoeder en maïszetmeel.

2. Voeg kokosolie toe. Meng met een vork tot het een geheel wordt.

3. Optioneel: voeg de oliën toe.

4. Doe het mengsel in een kleine glazen pot of in een lege deodorant container.

Kokosolie wordt vloeibaar bij 76°F (25º C). Bij een lagere temperatuur zal het gaan stollen en het is dus beter om het niet onder de 76º F (25º C) te bewaren. Het relatief lage smeltpunt is wel handig om het gemakkelijk op je oksels aan te brengen.

Koop een natuurlijke deodorant

Je laatste, en zeker de gemakkelijkste optie is om gewoon een deodorant te kopen die geen slechte ingrediënten bevat. Aluminium vrije deodoranten zijn er in overvloed. Zoek, om te beginnen, eerst naar deodoranten die de eerder genoemde ingrediënten bevatten.


Als je je zorgen maakt over het smeltpunt bij 76°F (25º C), kies een deodorant die carnauba was bevat. Carnauba (een was uit de bladeren van de carnabuba palm) verhoogt een beetje het smeltpunt.

 

Het gebruik van een natuurlijke deodorant kan in het begin misschien een beetje vreemd lijken. Geef het een week de tijd. Probeer het zonder er teveel over na te denken, zoals ik deed. De natuurlijke deodorant heeft mijn workouts (trainingen) doorstaan en ik ruik daarna niet meer. En ik ga dus nooit meer terug naar een deodorant die vol zit met chemicaliën.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.