Wat is visceraal vet, en zo kom je er zo snel mogelijk van af!

  • Geplaatst op
  • Door Alexander Prins
  • 0
Wat is visceraal vet, en zo kom je er zo snel mogelijk van af!

Zo weet je direct wat je moet doen tegen dit vrij onbekende maar zeker niet onschuldige vet

Wat is visceraal vet, hoe kan je er ook weer zo snel mogelijk vanaf komen en waarom is dit vet zo slecht voor je? Je leest het hier!

 

Iedereen op de wereld heeft vet in zijn of haar lichaam. Lichaamsvet is namelijk nodig om je organen te ondersteunen als er druk op komt om ze te dempen, ook voor celopbouw en om energie in op te slaan, maar te veel vet kan gevaarlijk zijn voor het welzijn. Terwijl het gesprek over overgewicht meestal gericht is op zichtbaar vet, gaat het meestal dieper dan je lovehandles en een bierbuikje. Er is een ander verborgen type vet dat jouw gezondheid en prestaties ernstig kan verminderen en zelfs kan beschadigen: visceraal vet. Hier is alles wat je moet weten over visceraal vet, plus hoe je visceraal vet kan verliezen.

 

Wat is visceraal vet? 

Het is belangrijk het verschil tussen onderhuids/normaal en visceraal vet te begrijpen. Het vet dat je op je taille, armen, benen of ergens anders kunt inknijpen, is al het onderhuidse vet dat net onder de huid is opgeslagen. Visceraal vet is een ander type vet: het diepe, interne vet rond je buikorganen - soms ook wel buikvet genoemd. Gezonde niveaus van visceraal vet helpen bij het isoleren en beschermen van je organen, en spelen een rol in de endocriene en immuunfunctie. Echter in overmatige hoeveelheden, kan visceraal vet ernstige problemen voor je prestaties en de gezondheid spellen.



Wat zorgt voor visceraal vet

Een koolhydraatrijk eetpatroon, ontstekingen en chronische stress kunnen allemaal leiden tot een overmaat aan visceraal vet. Terwijl een slecht dieet de bouwstenen voor zwaarlijvigheid leveren, kan stress de snelheid ervan zelfs verhogen door het activeren van neurotransmitter NPY en het hormoon cortisol. Deze geven de sympathieke "fight-or-flight"-reactie van je lichaam aan, die de opslag van meer visceraal vet op gang brengt.

 

Genetica en hormonen helpen beide om invloed uit te oefenen op de manier waarop je lichaam vet opslaat, inclusief de verhouding tussen onderhuids en visceraal vet. Studies hebben aangetoond dat cortisol (het stresshormoon) en insuline de neiging hebben om de ophoping van visceraal vet te verhogen, terwijl gezonde niveaus van groeihormoon en geslachtshormonen dit kunnen helpen voorkomen.



Waarom is visceraal vet slecht voor je

Terwijl een grotere taille over het algemeen meer visceraal vet betekent, kunnen dunnere mensen ook gevaarlijke niveaus van visceraal vet met zich meebrengen zonder dat het te zien is, afhankelijk van hun lichaamssamenstelling. Studies hebben aangetoond dat overtollig visceraal vet bijdraagt aan de insulineresistentie, zelfs ongeacht de zichtbare obesitas, wat leidt tot een groot aantal complicaties, waaronder diabetes type 2, hoge bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten.

Naast het knoeien met insuline, remt te veel visceraal vet ook het hormoon adiponectine, of het "vette hormoon", af. Studies tonen aan dat adiponectine niveaus dalen met visceraal vet, maar niets doen met onderhuids vet. Dit betekent dat adiponectine functies als een vet regulator, er te weinig voor kan zorgen dat uw lichaam je niet behoudt op het te veel eten van vet. Zowel hoog visceraal vet als laag adiponectine gehalte zijn nuttige indicatoren voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, verhoogde LDL- en VLDL-cholesterol (het slechte spul), verlaagd HDL-cholesterol (het goede spul), stijve bloedvaten en hypertriglyceridemie (te veel vrij vet in de bloedbaan).

 

Tot slot, grote zakken met visceraal vet verhogen de kans op ontsteking en kunnen bijzonder slecht zijn voor je lever. Vetcellen in je buik geven ontstekingsbevorderende cytokines af, die ontstekingen veroorzaken en ziektes kunnen verergeren. Je lichaam gebruikt ook visceraal vet om giftige stoffen op te slaan die het niet kan wegspoelen.

 

Omdat de grote poortader door je buik loopt, krijgen deze gifstoffen en ontstekingsstoffen een directe lijn naar je lever, waar ze ontstekingen en insulineresistentie kunnen opbouwen. Insuline is het hormoon dat aangeeft dat er nieuwe brandstof komt. Met insulineresistentie, krijgen je cellen nu niet meer deze boodschap en gaan geen glucose meer verbranden. Wanneer dat gebeurt, blijft de suiker te lang in je bloedbaan, en na een tijdje slaat je lichaam het op als vet.

 

Hoe kom je van het viscerale vet af?

Het blijkt dat de beste manier om vet te vernietigen gewoon het eten van nog meer vet is. Een ketogeen-achtig dieet (hoog in gezonde vetten, matig in eiwitten, laag in koolhydraten) traint je lichaam om vet te verbranden als brandstof in plaats van koolhydraten, terwijl je ketonen opbouwt om de honger te verminderen en je hersenen te voeden. Dit proces, genaamd ketose, vermindert ontstekingen en verbrandt vet snel. Als een volwaardig keto-dieet ontmoedigend klinkt, of als je op zoek bent naar een langduriger of gematigder gewichtsverlies, probeer dan cyclische ketose voor soortgelijke vet-verminderings voordelen. Op dit koolhydratendieet krijg je één "cheat day" per week om koolhydraten te eten. 

 

Probeer te vasten In termijnen

Studies hebben aangetoond dat het vasten in intervallen - het in- en uitfaseren van periodes van eten en niet eten - enorme voordelen kan hebben voor je lichaam en hersenen, waaronder het verminderen van visceraal vet en het verhogen van het adiponectine gehalte om de insulinegevoeligheid weer rustig aan te herstellen. In slechts zes tot 24 weken tijd verloren mensen met een “intermitterend” vasten dieet 4 tot 7 % van hun visceraal vet. 

 

Doe mee aan HIIT trainingen

High Interval Intensity Trainingen ook wel HIIT-trainingen genoemd bieden de perfecte balans tussen weerstand en aërobe training, waardoor je in korte tijd het vet van beide kunt gebruiken en zo ook direct verminderen. HIIT-trainingen wisselen tussen intense, totale inspanningen en periodes van snel, meestal actief, herstel (denk aan intervallen van sprinten en lopen). Niet alleen verbrandt je tijdens dit soort training veel vet maar je bouwt zo ook sneller spieren op dan tijdens traditionele trainingen, het verbetert ook de insulinegevoeligheid en verhoogt de stofwisseling in rust, waardoor uw lichaam langer in een vetverbrandende toestand blijft. Studies hebben ook aangetoond dat veranderingen in levensstijl die leiden tot gewichtsverlies bij voorkeur gericht zijn op visceraal vet, wat jou helpt bij het drastisch verminderen van je kilo's waar dat het belangrijkst is.



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.